2014. augusztus 14., csütörtök

Festettél már így textilt?

Textilt többféle módon lehet festeni, a ruhaszínező poroktól kezdve, a textiltollakon át, a színes textilfestékekig sokféle termék áll ehhez rendelkezésünkre. Mi most azt mutatjuk meg nektek, hogyan lehet Pentart textilfestékkel egy egyszerű pólóanyagot színezni illetve sablon segítségével mintásra festeni.



Az alap egy egyszerű póló, amiből néhány szabással elkészült egy nyári ruha alapja. A ruha vállpántjai a póló leeső darabjaiból készültek, méghozzá az anyag teljes átszínezésével!

Ehhez az új, neon textilfestékeink narancs és pink árnyalatát valamint egy fehéret is használtunk, merthogy a textilfesték színeket ugyanúgy lehet keverni, mint az akrilfestékeket.


Ezzel a keveréssel mindössze az volt a cél, hogy pontosan ugyanazt a színárnyalatot kapjuk, amilyen a ruhához passzoló nyári szandál színe.



Ha ügyesek vagyunk, pikk-pakk kikeverhetünk bármilyen színt, és így biztos olyan lesz a színezett anyag, amilyet elképzeltünk, szemben a ruhaszínező porokkal, aminél egy picit mindig lutri a végeredmény.


Nos, miután megvan a szín, adjunk az egyébként elég sűrű festékhez vizet! Nincsenek pontos arányok, nyugodtan dolgozzunk érzésre, egy a fontos, hogy: nagyon folyós legyen a végeredmény! Színezett víz inkább, mint vizezett festék! A sűrű festéket érdemes többször átszűrni, hogy tökéletesen feloldódjon a vízben, ne legyen csomós, mert akkor elképzelhető, hogy az eredmény elszúrt batikolt hatású lesz, véletlenszerűen elszórt sötétebb és világosabb foltokkal. 

Ezután jöhet a pár percig tartó mártogatás és alapos nyomkodás, ami után az anyagokat ki lehet tenni száradni. 
Miután megszáradtak vasaljuk át őket, ezzel lehet ugyanis a színt véglegesre fixálni, ugyanúgy, mintha csak ecsettel vagy szivacsecsettel festettünk volna.

 
Ezután szabással és fonással tudunk pántot készíteni, na és persze egy kis varrástudásra is szükség lesz. A részletes leírást ITT olvashatjátok el.


A ruha mintázásához a textilfestéken kívül még szükségünk lesz stencilre, szivacsecsetre, ragasztó sprayre, védőfóliára, öntapadós fóliára, ollóra és nem árt, ha kéznél van egy papírtörlő.

A ragasztósprayt mindenképpen ajánljuk a stenciles festésekhez (bármit is festünk), mert használatával a sablon többször is áthelyezhető úgy, hogy megtartja öntapadós tulajdonságát (még vízzel való tisztítás után is!), és nem folyik alá a festék.

 

A stencileket akár kisebb darabokra is vághatjuk, így könnyebb velük dolgozni, rögzítésükhöz használjunk maszkolószalagot vagy öntapadós fóliát. Fontos, hogy a festendő rész alár mindig kerüljön védőfólia, különben a szálakon átszivárgó festék megfoghatja az anyag többi részét is!

A stencil rögtön festés után levehető, az ezt követő száradást hajszárítóval is elősegíthetjük.


Amikor végeztünk, és megszáradt a festék az anyag visszáján (vagy színén sütőpapíron át) vasaljuk át az anyagot pár percig, legmagasabb hőfokon. Ezután az anyag mosható 40 °C fokon, akár mosógépben is.

A ruha felvéve pedig így fest:





A mintázás részleteit ITT olvashatjátok el bővebben. Hasonló témában pedig ajánljuk EZT a bejegyzésünket is, ahol szintén neon textilfestékekkel mintáztunk!

Ötlet és kivitelezés: Varga Judit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...